Strokovno predavanje iz osnov elektrotehnike

Dijaki 4. letnika gimnazije, ki so si za maturo izbrali fiziko, ter nekateri dijaki 3. letnika smo se v ponedeljek, 2. 12. 2019, udeležili predavanja o osnovah mehatronike. Pripravil ga je bivši dijak naše šole, Jernej Mlinarič, ki trenutno opravlja magistrski študij iz mehatronike.

Predavanje je začel z razlago osnovnih pojmov elektrotehnike, saj brez teh ne bi mogli slediti nadaljnji razlagi. Razložil nam je, kaj je prevodnik, kaj je polprevodnik in kaj je izolator, ter kako posamezni element deluje, če ga priključimo na napetost. V nadaljevanju se je osredotočil na pretvarjanje izmenične napetosti v enosmerno napetost ter kako iz enosmerne napetosti dobimo izmenično. S tem je razložil, kako deluje polnilec mobilnega telefona in delovanje električnega avtomobila.

Seznanil nas je s projekti, ki so last razvoja študentov fakultete. Njegov projekt temelji na kmetijskem stroju za pletje plevela na poljih.

Predavanje je bilo zagotovo poučno in uporabno. Jernej je predaval na zanimiv način z veliko nazornimi primeri, kar je privabljajo našo pozornost. Predavanje je bilo zanimivo in ne obžalujem, da sem se ga udeležila.

Ema Rojs Burkelc, 3. a

Dostopnost