Strokovno predavanje s področja fizike

V torek, 5. januarja, smo bili dijaki 3. letnika gimnazije v okviru predmeta fizika deležni strokovnega predavanja o toplotnih črpalkah, solarni tehniki in vodikovi tehnologiji v svetu in Sloveniji.

V predavanju dr. Jurija Avseca s Fakultete za energetiko smo najprej spregovorili o težavah, s katerimi se v današnjem svetu srečujemo. Velike mase ljudi na Zemlji s sabo prinesejo mnoge nevšečnosti, kot je primanjkovanje čiste vode in zraka. Zavedati se moramo, da so to dobrine, ki bi jih morali varovati za naše potomce. Zaradi tega so ljudje začeli razmišljati malo drugače. Začeli so iskati predvsem nove, okolju bolj prijazne načine pridobivanje energije. Izvedeli smo, da imamo v Sloveniji dva velika potenciala, in sicer sončno energijo in energijo fiz3biomas, vodno energijo pa smo v naši državi bolj ali manj že izkoristili. Predavanje se je nadaljevalo s spoznavanjem toplotnih črpalk, naprav, ki lahko električno energijo spremenijo v toplotno. Zaradi cenovno ugodne elektrike v Sloveniji je uporaba teh črpalk pri nas v porastu.

fiz2Zadnjih nekaj minut nam je gospod Jurij Avsec predstavil še študij energetike. Toplo nam je še svetoval, naj se zares odločimo za to, kar nas veseli, saj se moramo zavedati, da bomo poklic, za katerega se bomo odločili sedaj, morali nato opravljati naše celo življenje.

Teja Boršič

Dostopnost