Svetlobne metamorfoze v steklu

V Anini galeriji v Rogaški Slatini je od 7. 5. do 2. 6. 2024 na ogled razstava unikatnih steklenih izdelkov, ki so jih v skupnem projektu sodelovanja pripravili študentje smeri vizualne umetnosti in oblikovanje s koprske pedagoške fakultete ter dijaki programa tehnik steklarstva s slatinskega šolskega centra.

»Steklo kot materija ponuja brez števila mnogo možnosti preoblikovanja, od začetne stopnje, ko je vroča, tekoča in kot magma žareča talina, do stopnje, ko zaledeni v stekleno stvaritev, ki je na videz trdna, masivna, gravitizirana in vendar zelo krhka. In če svetloba vsemu, kar je v našem vidnem polju, dodeli obrise, podobo, steklu doda še globino, transparentnost, igro senc in igro barv,« je ob otvoritvi razstave povedala ravnateljica ŠCRS mag. Dubravka Berc Prah.

Krovna tema, torej preoblikovanje, spreminjanje svetlobe skozi steklo in stekla skozi svetlobo, je vsakega od študentov, ki so ustvarjali pod mentorstvom prof. Jirija Kočice, in dijakov, ki so svoje ideje razvijali pod mentorstvom prof. Nataše Novak in Zinke Kobula Kamenšek, nagovorila drugače. Tako so mladi artisti ustvarili dela z naslovi, kot so V rožnatem (Klara Rus), Klobuk (Svit Pregelj), Ravnotežje (Martina Mijošek), Podobe duše (Laura Ferek-Jambrek), Šest kozarcev (Hana Polak), Spreminjanje (Nina Oblak), Naslovljena (Blažka Šifrar), Povezanost (Helena Patarčić), Stiska (Matija Tihelj), Odsev (Timon Lužar) in Luminor (Maja Brus). Tako eni kot drugi so s sporočilnostjo svojih del pokazali zavidljivo raven zrelosti v razmišljanju, je poudaril prof. Jiri Kočica, z izbranostjo uporabljenih tehnik in likovnih pristopov pa tudi v doživljanju estetike, je še povedala prof. Nataša Novak.

S sodelovanjem so študentje dobili neprecenljivo izkušnjo neposrednega dela s steklom v steklarski delavnici, dijaki pa vpogled v študijski način dela in možnosti nadaljevanja šolanja po opravljeni poklicni maturi.

Dostopnost