Temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja za dijake 1. letnika

V ponedeljek 11. 3. 2024, smo dijaki 1. a in 1. bš prisluhnili predavanju o oživljanju z avtomatskim defibrilatorjem. Obiskala nas je ga. Sep iz zdravstvenega doma Rogaška Slatina. Seznanjeni smo bili s štirimi fazami t. i. verige preživetja, pravilno uporabo defibrilatorja, kaj storiti, ko je nekdo nezavesten in ne diha oz. kaj storiti, ko nekdo diha, in še marsikatero podrobnost. Po predavanju smo v praksi preizkusili, kar smo se naučili: uporabo defibrilatorja na lutki in kako nuditi masažo srca, na koncu pa smo še v paru ponovili pravilen pristop do nezavestne osebe.

Ugotovili smo, da je uporaba defibrilatorja zelo preprosta. Skozi uporabo te vodi glas v slovenščini in edino, kar moramo storiti je, da pravilno namestimo elektrodi in nato ravnamo po navodilih. S takojšnjim oživljanjem lahko bolnik preživi in nima nobenih posledic. Če pa mu ne pomagamo, vsako minuto odmre del možganov.

Ura predavanja in ura uporabe defibrilatorja sta minili kot bi mignil. Uri sta bili zelo poučni in sta popestrili naš dan. Nikoli ne vemo, kdaj bo prišel čas, ko se bomo mogoče sami znašli v takšni situaciji.

Gašper Rovišnjak, 1. bš

Dostopnost