Terenske vaje maturantov pri geografiji

V petek, 30. 9. 2016, smo se dijaki četrtih letnikov, ki bomo na maturi opravljali geografijo, odpravili proti eni izmed najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi, v Logarsko dolino. V sami Logarski dolini je preko 40 naravnih vrednot, od slapov, skalnih stolpov, votlin, spodmolov, do ledeniških balvanov, dreves izjemnih dimenzij, flore in favne. Poleg tamkajšnjega gozdarstva in kmetijstva je zelo razširjen tudi turizem, saj ponuja oddih v mirnem okolju krajinskega parka in številne aktivnosti. Prav zaradi teh značilnosti je bila Logarska dolina pravi kraj za izvajanje naših terenskih vaj za maturo iz predmeta geografija, ki ga že leta predava naša profesorica Alenka Virant.

Na poti do Logarske smo se najprej ustavili v Snežni jami, ki se nahaja na jugozahodnem pobočju Raduhe in je najvišje ležeča jama v Sloveniji. Doživeli smo nenavadni podzemni svet in spoznali zgodovino jamskega sistema. Kasneje smo se odpravili v Dom Planincev, kjer nas je pričakalo kosilo in prijazno osebje. Sledilo je delo na terenu, kjer smo raziskovali vodovje, rastje, prst in rabo tal v dolini. Tudi naša spremljevalka, profesorica Nataša Šafranko, je delo na terenu opravila z odliko, saj je z dokumentiranim fotografiranjem zapečatila naš delovni zagon. Čas je minil precej hitro, še skok do slapa Palenk in kaj hitro se je bližal konec prvega dne. Sledila je evalvacija našega dela in zaslužen počitek.

Naslednji dan smo se odpravili do slapa Rinka, ki je eden najvišjih prosto padajočih slapov v Sloveniji. Povzpeli smo se v Orlovo gnezdo, od koder je lep pogled na ledeniško preoblikovano pokrajino. Pot do Luč in čez Podvolovljek nas je pripeljala do izvira Kamniške Bistrice, ki žal v njenem spodnjem toku ni več tako bistra. Končno smo tudi resnično videli tako Savinjske kot tudi Kamniške Alpe.

Naša ekskurzija se je približevala koncu, čakal nas je le še adrenalinski del in to je bil PAINTBALL! Večina dijakov se je odločila, da se bodo pomerili v bojevanju z barvami, ostali pa so uživali v tradicionalnih planinskih jedeh. Veseli in polni novega znanja smo se odpravili proti domu. 🙂

Alja Poharc, 4. b

Topel jesenski dan v oktobru pa so dijaki izkoristili še za zadnjo terensko vajo pri geografiji – štetje prometa, ki so jo opravili v Rogaški Slatini. Sledi še evalvacija opravljenega terenskega dela, ki jo bodo opravili pri pouku. Vabimo vas k ogledu fotografij s terena.

Dostopnost