Terenske vaje na Notranjskem podolju

Dijaki 4. letnika smo se skupaj z našo profesorico Alenko Virant v petek, 8. 9. 2017, odpravili na pot na Notranjsko podolje. V okviru maturitetnega poglabljanja pri predmetu geografija smo opravili terenske vaje. Cilj ekskurzije s terenskim delom je bilo proučevanje fluviokrasa, kjer smo se osredotočili predvsem na reko sedmerih imen, Ljubljanico. Naša pot se je začela pri Močilniku, kjer smo si ogledali enega od izvirov reke Ljubljanice. Tam smo tudi opravili hidrogeografski del vaj. Izmerili smo rečni pretok, ogledovali strugo in skrbno zapisovali ugotovitve. Vožnji čez prelivno Planinsko polje do Rakovega Škocjana je sledil obvezen ogled naravnega spomenika Veliki in Mali naravni most, Tkalce in Zelških jam, cerkvice Sv. Kocijana ter seveda reke Rak. Tukaj smo naredili prvo analizo prsti. Nato smo odšli na Cerkniško jezero, kjer smo na vršaju pritekajočih rek bivali na Dolenjem Jezeru. Opravili smo še drugi del analize prsti, pogledali velike ponore ter se peljali z lojtrnikom. V vasi smo izvedli še družbeno-geografski del vaj, med drugim smo si ogledali tudi edini naseljen slovenski otok, pod imenom Otok. Tam nas je s čajem prijazno postregla domačinka gospa Marija.

Naslednji dan, v soboto, smo odšli proti Gradu Snežnik in si ga ogledali. Nato smo se odpravili do Križnih jam, ene redkih jam, po kateri teče voda, znana pa je tudi po kosteh jamskega medveda. Na koncu smo se podali še na goro Slivnico, kjer smo pojedli kosilo ter se podali proti domu.

Geografska ekskurzija nam je prinesla mnogo novega znanja o kraškem površju, kot tudi veliko praktičnega dela in izkušenj. Pridobljeno znanje nam bo zagotovo koristilo pri maturi, že pridobljene maturitetne točke pa prav tako.

Jaka Turk, 4. a

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost