Učna situacija Spoznajmo svoj poklic v 2. c

V sredo, 20. 10. 2021, smo se dijaki 2. c v sklopu učne situacije Spoznajmo svoj poklic odpravili na strokovno ekskurzijo v Celje. Ko smo prispeli, smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina si je ogledala Muzej novejše zgodovine, druga pa optiko Salobir, ki ima tudi svojo lastno znamko očal. Gospa Branka nas je na učno situacijo pripravila že prej, podala nam je nekaj uvodnih informacij o optiki Salobir, eni starejših optik v mestu Celje.

V optiki nam je gospa Nataša Šerlah predstavila svoj poklic, nam razkazala optiko ter nam odgovorila na nekaj vprašanj, ki smo jih zastavili. Ko nam je razkazala celotno optiko in ordinacijo za očesne preglede, nas je pogostila še s krofi, ki smo jih pojedli z velikim veseljem. V optiki nam je bilo najbolj všeč, ko nam je gospa Nataša prikazala svoj delovni prostor ter kako pri njih delujejo optični stroji in naprave. Poučna predstavitev poklica optik, delovnega dne in organizacija dela v sami optiki nam je potrdila, kako lep poklic smo si izbrali.

V drugem delu ekskurzije smo odšli v Muzej novejše zgodovine, kjer smo prisluhnili vodički, ki nam je predstavila življenje v času 1. in 2. svetovne vojne. Spoznali smo poklice iz tistega časa in izvedeli, da tudi poklic optika sega v ta čas, le pod drugim imenom in v manjšem številu optikov. V muzeju je veliko ohranjenih oblek, orožja, jedilnega pribora in celo izgled ulic in butikov je podoben tistemu iz časov 1. in 2. svetovne vojne. V muzeju smo se veliko novega naučili, ogled nam je bil zanimiv, saj smo lahko videli prave, originalne slike in razstave predmetov iz časa, ko je svetu vladala groza.

Po ogledu smo izmenjali vtise in mnenja ter se odpravili proti Rogaški Slatini.

Julija Švab, 2. c

Dostopnost