Učna situacija ‘V mojem poklicu je veliko tehnoloških postopkov’ v 3. c

V sredo, 21. 4. 2021, smo dijaki 3. letnika programa tehnik optik sodelovali v učni situaciji, v kateri smo  v prvem delu ugotavljali prepustnost stekel za UV svetlobo, še podrobneje za UVA in UVB ter tudi zatemnitev očalnega stekla po barvanju.

Najprej smo steklom izmerili dioptrijo in količino prepuščene svetlobe ter količino prepuščene UV svetlobe. Nato smo pričeli z barvanjem optičnih stekel. Stekla smo potopili v barvno kopel, ki je bila ogreta na 95 °C in jo je bilo potrebno ves čas mešati. Potapljali smo mineralna in organska stekla. Mineralno steklo se ni obarvalo, torej je prepuščalo še vedno isto količino svetlobe in UV svetlobe kot pred barvanjem. Nato smo se lotili barvanja organskih stekel. Prvo organsko steklo smo pustili v barvni kopeli dve minuti, drugo 6 minut in tretje 12 minut. Ugotovili smo, da steklo prepušča manj svetlobe, če je dalj časa v barvni kopeli, torej je zatemnitev stekla večja, če je steklo dalj časa v barvni kopeli. Ugotovili smo tudi, da imajo barvne kopeli tudi UV zaščito, saj so stekla po barvanju imela 100 % UV zaščito.

UV zaščita in zatemnitev sončnih zaščitnih stekel je zelo pomembna, saj lahko UV žarki in prevelika količina vpadne svetlobe poškodujejo očesno mrežnico in roženico ter lahko povzročijo tudi nastanek sive mrene na očesu. Očalna stekla z UV zaščito pa ščitijo oko pred nevarno UVA in UVB svetlobo, ki prehaja od sonca v naše oko.

V drugem delu učne situacije smo se učili, kako očalom izmerimo vertex, naklon, premer stekla, medzenično razdaljo, višino in ostale parametre, ki so pomembni za izdelavo dobrih očal. Naučili smo se tudi, kako lahko optična stekla spoliramo. Polirali smo jih s pomočjo polirne paste in polirnega stroja. Nato smo spolirali še kovinske okvirje, ki smo jih lansko leto spajkali. Polirali smo jih ročno, s pomočjo polirne paste in krpice, tako da so bili na koncu brez umazanije in so dobili lepši izgled ter sijaj.

Učna situacija je bila zelo poučna in zanimiva. Naučila nas je tehnik barvanja stekel in parametrov, ki vplivajo na zatemnitev stekla in UV prepustnost. Prav tako smo se naučili, katere parametre moramo izmeriti ter upoštevati na očalih pred in po izdelavi, da so očala kvalitetna in udobna za nošenje.

Mia Jus, 3. c

Dostopnost