V Ljubljano po sledeh zgodovine

V petek, 12. oktobra, smo se maturantje, ki nameravamo opravljati maturo iz zgodovine, odpravili na strokovno ekskurzijo v Ljubljano. Najprej smo si ogledali Muzej narodne zgodovine, v katerem nas je zanimiv vodič popeljal skozi našo narodno zgodovino. Skozi stalno razstavo smo spoznavali razvoj našega položaja od Avstro-Ogrske do danes.

Kasneje smo se s profesorico odpravili na terenski del ekskurzije po mestu. Videli smo marsikaj, od rimske kloake kipa Emonca vse do Kranjskega deželnega dvorca. Seveda nismo mogli izpustiti mojstrovin našega znanega arhitekta Jožeta Plečnika: Tromostovje, Kongresni trg, Križanke in Žale.

Na koncu smo se z vzpenjačo povzpeli na znameniti Ljubljanski grad, na katerem so nam talentirani igralci pričarali zgodovinsko dogajanje na gradu, vodička pa nam je predstavila zanimiva dejstva in podrobnosti. Po čarobnem panoramskem ogledu mesta z razglednega stolpa smo se spustili nazaj na realna tla. Na poti domov smo podoživljali ekskurzijo, ki si jo bomo vsi zapomnili po njeni poučnosti in sproščenosti.

Petja Miklaužič, 4. A

Foto: Klavdija Golež, 4. A

[Not a valid template]
Dostopnost