V mesecu oktobru praznujejo šolske knjižnice!

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev tudi letos vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic s praznovanjem meseca šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru ga tradicionalno koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Letošnji slogan se glasi:

Šolska knjižnica:
moj srečni kraj,
kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja.

Dijake in profesorje vabimo k praznovanju z zavedanjem o povezavi med knjigami, branjem, šolskimi knjižnicami in o tem, da lahko skupaj soustvarjamo prijetno vzdušje v šolski knjižnici. V mesecu oktobru posebno skrb namenjamo promociji šolske knjižnice kot prostoru, kjer smo lahko srečni, ko smo ustvarjalni in se po mili volji predajamo domišljiji.

V mesecu oktobru smo organizirali naslednje dejavnosti za dijake in profesorje:

  1. Literarni večer Balada o drevesu z avtorico Matejo Gomboc. Ob tej priložnosti smo otvorili tudi mladinsko bralno značko, interesno dejavnost, katere osnovni cilj je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje. Slavni pisatelj George R. R. Martin pravi, da »Kdor bere knjige, živi tisoč življenj.« Na priporočilnem seznamu lahko izbirate med 45 naslovi zanimivih mladinskih knjig. Izbrati štiri, ki jih je potrebno prebrati za osvojitev bralne značke, res nebi smelo biti težko. Poleg tega pa sodelovanje v mladinski bralni znački prinese 40 ur OIV.
  2. Ustvarjalno-sprostitvene dejavnosti. V knjižnici si lahko dijaki in profesorji izdelajo origami knjižno kazalo ali pobarvajo mandalo za sprostitev. Trend pobarvank za odrasle je precej svež, nastal je pred nekaj leti v Franciji, nato se je širil in osvojil ves svet. Avtorji risb in njihovi založniki so trdili, da barvanje pomaga, da se znebimo stresa, zato so tudi risbe temu primerne: motivi iz narave, tradicionalno povezani s sproščanjem, kot tudi magične mandale – krogi ki simbolizirajo univerzum in se v mnogih kulturah uporabljajo za meditacijo.
  3. V drugi polovici meseca bomo izvedli anketo o zadovoljstvu uporabnikov. Namen je ugotoviti želje in pričakovanja dijakov. Na podlagi rezultatov bomo lahko izpopolnili knjižnico v prostor, kamor bodo dijaki redno in z veseljem zahajali.

 

Vabljeni v šolsko knjižnico ŠCRS!

Sigrid Horvat
Knjižničarka

Povezave:
https://www.zbds-zveza.si/mednarodni-mesec-solskih-knjiznic/
https://www.svetloba.si/znanja/pobarvaj-si-zivljenje-v-svoje-barve-z-motivacijsko-pobarvanko

Dostopnost