Vabilo – pohod na Dleskovško planoto

PD VRELEC ROGAŠKA in PD BOČ KOSTRIVNICA

vabita na

NARAVOVARSTVENI POHOD NA DLESKOVŠKO PLANOTO
(žareči macesni)
,

ki bo v soboto, 12. 10. 2019.

PROGRAM
Z avtobusom se bomo peljali mimo Nazarij do Luč, kjer zavijemo v dolino Podvolovljek. Nato se cesta začenja vzpenjati proti Dleskovški planoti, ki ji domačini pravijo Veža, do planine Ravne. Dleskovška planota je gorska kraška planota v Kamniško-Savinjskih Alpah s sledovi poledenitve. Nahaja se med Robanovim kotom, dolino Savinje in Lučke Bele. Meri približno 20 km² in je delno poraščena z gozdom in ruševjem. Gozdni del na območju Križevnika je zavarovan kot gozdni rezervat.
Med vožnjo bomo spoznali naravne, kulturne in zgodovinske značilnosti in znamenitosti Zgornje Savinjske doline ter posledice obsežnega vetroloma v gozdovih v letu 2017 in njegovo sanacijo.
Od planine Ravne se bomo mimo planine Polšak (malica) povzpeli na vrh Križevnika. Vrnili se bomo po isti poti. Pot bo potekala na zgornji gozdni meji, nato se bomo povzpeli v »bojno cono« gozdov vse do drevesne meje in nad njo. Na poti bomo spoznali značilnosti in razvoj gorskega gozda, pomen gozdnega rezervata Polšak, ob robu katerega bomo hodili in občudovali širne razglede, vse do domačih krajev. Značilnost tega izleta je hoja skozi macesnov gozd, ki je po nekaterih virih največji strnjen macesnov gozd pri nas in celo v tem delu Evrope.
Po izletu se bomo odpeljali do kmetije Koklejsko, kjer si bomo ogledali muzej na prostem, ki predstavlja ohranjeno etnološko stavbno dediščino Zgornje Savinjske doline. Muzej sestavlja zbirka starih in vrhunsko obnovljenih kmečkih lesenih objektov (kašče, preužitkarska hiša …). Vodil nas bo sam mojster, ki jih je obnovil in pri tem sodeloval z znanim etnologom dr. Vitom Hazlerjem. Na kmetiji so nas pripravljeni tudi pogostiti z domačimi dobrotami.

ČAS HOJE
Pot je nezahtevna, dobro uhojena, le mestoma malo bolj strma, kljub temu pa je kondicija za hojo nujno potrebna. Trajanje izleta: vzpon: 2 uri, sestop: 1,5 ure, počitki, razgledovanje, fotografiranje in vodenje (razlaga): 1,5 ure, skupaj 5 ur.

POTREBNA OPREMA
Pohodni čevlji, palice, primerna oblačila za sredogorje (kapa, rokavice), pijača (topel čaj) in hrana iz nahrbtnika

PRIJAVE
Prijavnico za  pohod najdete tukaj. Izpolnjeno oddajte do ponedeljka, 7. 10. 2019, v kabinet športne vzgoje ali učiteljem ŠVZ.

ZBORNO MESTO
V soboto, 12. 10. 2019, ob 6.00 uri na avtobusni postaji v Rogaški Slatini, ob 6.05 na avtobusni postaji Ratanska vas, v Podplatu ob 6.10 in v Šmarju ob 6.20 uri.

VODENJE
Lokalni vodnik PD Nazarje, g. Marijan Denša, in vodniki iz obeh planinskih društev.

OPOMBE
V primeru zelo slabega vremena (celodnevnega dežja) bo pohod odpovedan ali prestavljen na drug termin.

Dostopnost