Varni internet – predavanje za dijake 1. letnika

V sredo, 6. 1. 2021, smo imeli dijaki 1. a, 1. c in 1. d razreda predavanje Varni internet. Preko video konference nas je obiskal gospod Dominko iz društva Varni internet. Povedal nam je, da je splet lahko zelo dobra stvar, če se zavedamo njegovih nevarnosti. Vse informacije, ki jih iščemo po internetu, se shranjujejo in jih, če nismo pozorni, vsakdo lahko vidi. Precej »nevarna« so socialna omrežja, ki so precej priljubljena pri nas, mladih. Marsikdo rad objavlja stvari iz svojega življenja, kar pa je lahko zelo privlačno za nepridiprave. Precej problematični so zapisi, ki izražajo našo lokacijo, tako lahko ljudje, ki nas spremljajo, vedo, kje se nahajamo in nihče ne ve, kaj jim lahko pride na misel. Kaj hitro lahko zabredemo v težave, ki so na prvi pogled čisto nedolžne. Povedal nam je zgodbo dekleta, ki je preko interneta spoznala fanta, ki je želel, da mu pošlje svoje razgaljene fotografije, te pa je nato preko spleta prodajal naprej. Čez nekaj časa je ugotovila, da ta fant sploh ni takšen, kot si ga je predstavljala, ampak je bil 53 let star moški. Dekle ima še danes, ko je srednješolka, težave s tem dogodkom, saj se še vedno najde kdo, ki se norčuje iz njenega dejanja.
Mladi imamo na internetu občutek varnosti, kar pa niti malo ne drži. Zmeraj moramo premisliti, kaj objavimo na socialnih omrežjih, saj si nihče ne želi, da se mu zgodil kakšen neljub dogodek in verjamem, da vsi cenimo svojo zasebnost. Mislim, da marsikdo od nas v realnem življenju ne bi komurkoli pokazal vsakega najmanjšega kotička svojega življenja, ki jih objavljamo na socialnih omrežjih.
Dve šolski uri sta hitro minili in menim, da nam bo znanje, ki smo ga pridobili na predavanju, v življenju zelo koristilo.
Maša Ferlič, 1. a

Dostopnost