Vtis o udeležbi na tečaju oblikovanja stekla nad plamenom

V mesecu oktobru sva se udeležili 20-urnega tečaja oblikovanja stekla nad plamenom, ki je potekal na Šolskem centru Rogaška Slatina. Tečaj je vodila učiteljica praktičnega pouka gospa Zinka Kobula Kamenšek, ki naju je peljala skozi spoznavanje same tehnike. Naučili sva se izdelave perlic v različnih velikostih, združevanje barv, dodajanje elementov in se srečali z izdelavo preprostejših figuric. Del tečaja smo namenili tudi spoznavanju oblikovanja borosilikatnega stekla nad plamenom in preoblikovanju epruvet.

Tečaj je odličen začetek spoznavanja oblikovanja stekla nad plamenom. Pridobili sva vse potrebne kompetence, da lahko tehniko raziskujeva naprej sami in z njo ustvarjava oblikovalske in umetniške kreacije.

Brigita Gantar

Brigita Gantar (1996) je leta 2021 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, smer Unikatno oblikovanje. Tekom študija je bila demonstratorka na smeri Unikatno oblikovanje pri predmetih vezanih na medij steklo. Aktivno sodeluje na različnih razstavah in se udeležuje različnih tečajev s katerimi dopolnjuje svoje znanje.
Skozi svoje delo raziskuje predvsem oblikovanje stekla in keramike. Vodi različne delavnice ter oblikuje unikatno keramiko. Trenutno je zaposlena kot vodja steklarsko keramičarskega lab-a v novem Centru Rog.

Meta Mramor (1998) je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani na smeri unikatnega oblikovanja. V času študija se je usmerila na področje stekla, svoje znanje pa je izpopolnjevala na študijskih izmenjavah na Češkem (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, 2021/2022) in v Nemčiji (Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle, 2022/2023). Med letoma 2019 in 2022 je opravljala delo demonstratorke pri izvedbi študijskih vaj v studiu stekla na Akademiji v Ljubljani.
V središču njenega ustvarjanja in oblikovanja sta medija steklo in keramika, vendar pogosto poseže tudi po drugih umetniških praksah; grafiki, kiparstvu in performansu. Svoja dela razstavlja na skupinskih razstavah tako doma kot v tujini.

Dostopnost