Zgodovinsko obarvana ekskurzija v Ljubljano

V četrtek, 19. 10. 2023, smo se dijaki, ki obiskujemo maturitetni predmet zgodovina, odpravili na strokovno ekskurzijo v Ljubljano. Spoznavali smo zgodovino Slovencev od prazgodovine pa vse do današnjih časov. Naša prva postojanka je bilo južno obzidje rimske Emone. Emona je bila ustanovljena leta 14. Bila je dokaj razvito mesto, s pravokotnim tlorisom in močnim obzidjem s kar štirimi glavnimi vrati. Obstajala je vse do začetka 6. stoletja, ko so jo napadli Huni.

Po ogledu obzidja smo se odpravili na sprehod po Ljubljani, kjer smo se ustavljali ob pomembnejših zgodovinskih točkah. Izvedeli smo, da je bila Ljubljana glavno mesto Ilirskih provinc, stavba današnje Ljubljanske univerze pa je bila v zgodovini tudi sedež Kranjskega deželnega zbora. Nekaj pozornosti smo namenili tudi arhitekturi našega pomembnega arhitekta Jožeta Plečnika. Za tem smo se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, kjer nam je gospa vodička povedala mnogo zanimivih dejstev o celotni zgodovini gradu. Prvi grad je bil zgrajen v 12. st., grad, ki stoji še danes, pa so zgradili Habsburžani, in sicer v 15. stoletju. Za konec naše ekskurzije smo obiskali še Muzej novejše zgodovine, kjer smo pridobili res ogromno informacij o zgodovini Slovencev od začetka 1. svetovne vojne pa vse do osamosvojitve.

Kljub dežju nam je bila ekskurzija vsem res všeč, saj smo preživeli zanimiv dan pouka zgodovine na terenu, prav tako pa smo pridobili mnogo koristnih informacij za maturo.

Maša Ferlič, 4. a

Dostopnost