Zinka Črepinka se predstavi

V osrednji prireditveni dvorani Aninega dvora je v ponedeljek, 18. 5. 2015, potekala predstavitev slikanice Zinka Črepinka avtorice Zinke Kobula Kamenšek.

Zinka Črepinka je zvedava deklica, ki jo privlačijo črepinje. To, da jih lahko obdela in poslika, se ji zdi nekaj posebnega. S svojo nadarjenostjo, znanjem in spretnostmi jim povrne življenje in to jo osrečuje.

Avtorica, nekoč učiteljica, danes pa samostojna podjetnica, umetnica in oblikovalka unikatnega steklenega nakita, se v prikupni slikanici spominja, s kakšnim veseljem se je odločila za svoj poklic, kako je bila kot edina stekloslikarka v svoji generaciji sprejeta v Steklarsko šolo Rogaška Slatina (danes Šolski center Rogaška Slatina) in katera znanja so ji »dali« njeni učitelji. Slikanica je nastala iz avtoričine želje, da bi se že najmlajši na ustrezen način srečali s tradicijo, ki je tako značilna za Rogaško Slatino – s tradicijo oblikovanja stekla. Avtorica opozarja, da je steklo del identitete tega kraja in da so veščine obdelave stekla nekaj, kar je treba skrbno negovati in ohranjati tudi za prihodnje rodove.

Slikanico je ilustriral Matjaž Resman, avtoričin bivši dijak. Izbiro ilustratorja je pisateljica pospremila z besedami: »Nekoč je priložnost dobila Črepinka, zdaj jo ona daje mlajšim rodovom.«

Črepinkino zgodbo je pod mentorstvom igralca SMG Uroša Kaurina na igriv način predstavila Aleša Voh, učenka OŠ Šmarje pri Jelšah. Za glasbeni del dogodka so poskrbeli pevka Kristina Prah, pianist in profesor Josip Tkalec ter vsestranski umetnik, kipar in skladatelj, ki je uglasbil tudi Črepinkino pesem, Franci Černelč. Program je v zanimivo in dinamično celoto povezala Jasna Colnerič.

Kolektiv Šolskega centra Rogaška Slatina želi avtorici in njeni besedni stvaritvi srečno pot med mlade bralce, vsem sodelujočim pri predstavitvi knjige pa še veliko takšnih lepih in uspešnih dogodkov.

IMG_6227-

Osrednja prireditvena dvorana Aninega dvora je bila polna.

IMG_6302-

Zinka Kobula Kamenšek (druga z desne) v družbi bivših sodelavcev, učiteljev nekdanje Steklarske šole, ilustratorja in nadobudne igralke.

 

Zinka Kobula Kamenšek: Zinka Črepinka (odlomek; Rogaška Slatina: Promark, 2015)

Zinka se je odpravila na pot, da izpolni svojo otroško željo in radovednost.

Vpisala se je v pravo Steklarsko šolo.

Starši so njeno odločitev podpirali.

Ravnatelj Branko ji je omogočil, da je postala Zinka Črepinka.

Zelo rada je hodila v šolo in za vse predmete je imela odprte oči in napeta ušesa. Pouk v šoli ji je bil zanimiv.

Učiteljica Vlasta jo je učila, kako se v steklarnah tali steklo v loncih, seveda ne navadnih, ampak iz šamotne opeke.

Povedala ji je, da je osnovna surovina za nastanek stekla kremenčev pesek in da v lonec dodajo črepinje, ki jih skupaj z drugimi surovinami stalijo pri visokih temperaturah, kjer postanejo tekoče, da lahko iz njih oblikujejo kozarce in tako naprej.

Če jim pade v stekleno talino žebelj, dobijo steklo obarvano zeleno. Odgovorila ji je na mnoga vprašanja, kot na primer, zakaj ima steklo tako lep sijaj. Vedno je govorila, da je steklo, ki ga delajo v Steklarni Rogaška Slatina, znano in cenjeno po širnem svetu.

Ema je bila Črepinki najljubša učiteljica. Oblečena v bel plašč je Črepinka vsak dan obiskovala njene ure, kjer se je s posebnimi čopiči in z raznimi pripomočki učila slikati po kozarcih, vrčih, skledah, dokler niso čopiči z lahkoto drseli po stekleni površini.

Črepinka je morala vajo tako dolgo ponavljati, dokler niso na steklu ostale le najlepše sledi steklarskih barv.

Lepo poslikani kozarci so šli v peč in naslednji dan so se na njih bleščali prelepi motivi rožic, črtic, pikic … Večkrat so morali biti vsi motivi enaki. Da je to bilo tako, je učiteljica Ema predstavila kakšen trik.

Dostopnost