Dijaki 1. A in 1. B ustvarjali na Ptuju

V petek in soboto, 22. in 23. aprila 2016, smo bili dijaki 1. a in 1. b razreda ŠCRS na umetnostno-ustvarjalnem taboru na Ptuju. Mesto Ptuj s svojimi zgodovinskimi, kulturno-umetniškimi, arhitekturnimi in naravnimi značilnostmi ponuja številne možnosti za umetnostno-zgodovinsko, likovno-fotografsko in literarno poustvarjanje. Glede na svoje interese smo dijaki lahko izbirali med štirimi različnimi delavnicami. Prvi dan smo si ogledali Dominikanski samostan, nato pa smo našo pot nadaljevali v stari del mesta. V soboto smo imeli voden ogled Ptujskega gradu, za tem pa smo se odpravili v stari del mesta, kjer smo imeli priložnost videti tudi tradicionalni Jurijev sejem.

Namen delavnice DRUGAČEN POGLED, ki jo je vodila profesorica Helena Topolovec, je bil umetniško doživeti zgodovino Ptuja skozi likovne kreacije. Cilj dijakov je bil spraviti doživljanja različnih materialov in vzorcev na papir v obliki črk, tako imenovanih ˝doodlov˝. V dvojicah so pripravili plakate, na katere so prilepili dele stavb in s tem ustvarili nove zanimive zgradbe Ptuja. Preizkusili so se tudi v tehniki pihanja tuša, s katero so ustvarili kreativne kurente z barvnimi trakovi.

V delavnici SPOROČILO ČASA so se dijaki pod vodstvom profesorice Metke Leljak preizkušali v kreativnem pisanju. Skozi raziskovanje mesta Ptuj so iskali navdih za svoja literarna dela. Na podlagi raznih zgodovinskih dejstev in zanimivih legend, ki so jih izvedeli, so napisali več pesmi ter zgodb na to tematiko.

V zgodovinski delavnici SKOZI ČAS, ki jo je vodila profesorica Josipa Hrepevnik, so dijaki skozi različna umetniška obdobja spoznavali zgodovino mesta Ptuj. Podrobneje so se podučili o Ptuju v obdobju antike, gotike, baroka in modernizma.

V delavnici STARO IN NOVO so dijaki pod vodstvom profesorja Andreja Hartmana raziskovali mesto Ptuj skozi objektiv. Cilj te delavnice je bil s fotografijami prikazati primerjavo Ptuja nekoč in danes.

V soboto popoldan smo v dijaškem domu pripravili predstavitev, kjer je vsaka skupina poročala oziroma prikazala svoje izdelke, ki jih je ustvarila v času ustvarjalnega tabora.

Umetnostno-ustvarjalni tabor je bil vsem zelo všeč, o mestu Ptuj in njegovi zgodovini pa smo se naučili ogromno novega. Še posebej smo uživali v sproščenem in zanimivem poteku dela. Domov smo se vrnili polni vtisov, prav tako pa so se med nami okrepile prijateljske vezi.

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost