Ekskurzija v Optyl Ormož in na Ptujski grad

Dijaki 1. C smo v torek, 16. maja, obiskali Optyl v Ormožu oz. Safilo d. o. o., tovarno, kjer izdelujejo korekcijska, sončna in športna očala. Tam nas je sprejel varnostni inženir g. Rus in nas odpeljal v učilnico. Opisal nam je zgodovino podjetja. Ustanovljeno je bilo 26. novembra 1973. V tem času se je velikokrat spremenilo ime podjetja in zamenjal direktor. Seznanil nas je tudi z delovnimi postopki, procesom izdelave in materiali, ki so osnova za izdelavo okvirjev: uporabljajo material optyl, ki ga uvrščamo v skupino epoksidnih smol in nastane pri posebnem postopku toplotne obdelave. Je lahek, koži prijazen, trd, se ne pregreje, ne stara … Letno izdelajo kar 3.000.000 očal.

Nato smo odšli na ogled proizvodnje. Ogledali smo si veliko hal in ugotovili, da je proizvodni proces zelo dolg in zahteva ogromno natančnosti in ročnih spretnosti. Zato je v proizvodnji zaposlenih kar 74 % žensk. Po ogledu smo se vrnili v učilnico, postavili še nekaj vprašanj in s tem se je ogled Optyla zaključil.

Naša naslednja destinacija je bil Ptujski grad. V muzeju smo si ogledali predstavljene maske z vsega ptujskega področja, razstavo orožja ter veliko glasbil preteklega časa. Nekatera glasbila so bila obnovljena in se na njih spet da igrati. Razstavljena je tudi neprecenljiva piščal iz rimskega časa. Videli smo bivalne prostore s parketom, narejenim po originalu, nekaterimi prvotnimi kosi pohištva in stenskimi tapetami iz platna, na katerih so bili kitajski vzorci. Na koncu smo se ustavili v prostoru s 47 ohranjenimi slikami grofov in drugih, v katerem danes potekajo poročni obredi, tako civilni kot cerkveni, saj je v naslednjem prostoru tudi posvečena kapela. Za nami je zanimiva in predvsem prijetna ekskurzija.

Maša Golob in Tjaša Pivk, 1. C

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost