Prijateljfest dveh mest

Druženje gimnazijcev iz dveh sosednjih držav ali »Prijateljfest dveh mest« je projekt, ki je zaživel v lanskem šolskem letu in počasi gradi svojo tradicijo. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je to druženje dogodek, ki ga vsi sodelujoči dijaki nestrpno pričakujemo in tudi letos je dosegel in presegel naša pričakovanja, saj so naši vtisi enkratni:

Bilo je zabavno. Zares nisem pričakoval tako sproščenega vzdušja in toliko dobre volje vseh sodelujočih. L. T.

Stkali smo veliko novih prijateljstev in se zabavali (pa dobro smo jedli)! N. B.

Projekt se mi zdi zelo zanimiv in zabaven. Vesela sem, da sodelujem; tudi sama sem sklenila nekaj novih prijateljstev. T. B.

Spoznali smo veliko zanimivih ljudi. Kljub slabemu vremenu je bilo super. L. M.

Všeč mi je bilo delo v skupinah in raziskovanje Rogaške, čeprav nam vreme ni bilo naklonjeno.

Druženje z dijaki iz Pregrade je bilo zelo zanimivo. Spoznali smo nove prijatelje, skupaj delali in se zabavali. Že sedaj se veselim našega druženja v Pregradi. B. S.

Prijateljfest dveh mest je na zanimiv in zabaven način povezal dijake s skupnimi interesi z različnih srednjih šol in iz različnih držav. Najbolj všeč mi je bilo delo v delavnicah. K. K.

Bilo je super. F. K.

Bilo je lepo, zanimivo in drugače. To smo nekako tudi pričakovali. Imeli smo veliko dela in druženje je hitro minilo. T. K.

To je bil kakovostno preživet dan z vrstniki iz sosednje države. Celo ure pouka so mi bile zelo všeč. A. E.

Takšni projekti so zakon. G. F.

V četrtek, 15. oktobra so nas obiskali dijaki tretjega letnika gimnazije iz Srednje škole Pregrada, skupaj z ravnateljico Vilmico Kapac in spremljevalkami. V kratkem kulturnem programu smo obiskovalcem predstavili našo šolo in jim med drugim zaželeli dobrodošlico tudi s hrvaško pesmijo.

Po osvežilnem prigrizku so gostje, razdeljeni v manjše skupine, sodelovali pri različnih urah pouka v gimnazijskih razredih. Bilo je prav zabavno, izvedeli smo, kako pri njih poteka določeni predmet in se hkrati osredotočili na zastavljeno nalogo učne ure. Sledilo je svečano kosilo, katerega smo vsi – zlasti pa naši želodčki, nestrpno pričakovali.

Sledil je najzanimivejši del – delo v delavnicah. Ustvarjali smo v treh delavnicah. V delavnici »Brezmejno ustvarjalni« je nastal kratek film, ki govori o nas, dijakih, naših šolah, krajih in o pomenu druženja ter povezovanja. Literarna delavnica z naslovom »Umetnost nas združuje« je bila posvečena moči pozitivnih misli. Za sošolce in prijatelje smo ustvarjali lepe misli za dobro jutro, ki so kljubovale deževnemu vremenu in so nam dale dodaten zagon in obilo pozitivne energije. V laboratorijski delavnici »Naravno ustvarjalno« smo izdelovali ognjičevo kremo ter kopalno sol.

Po delavnicah smo se vsi skupaj odpravili še na vodeni ogled Rogaške Slatine ter Steklarne Rogaška. V Pivnici nas je pozdravila Manuela Kolar, vodja marketinga. Povedala je nekaj podatkov o naši zdravilni vodi, ki smo jo tudi pokušali. Tudi obisk Steklarne je navdušil prav vse, saj smo lahko opazovali celoten postopek nastajanja in dekoriranja steklenih izdelkov.

Druženje smo zaključili na šoli, kjer smo posneli še zadnjo skupinsko fotografijo, nato pa se polni vtisov in energije odpravili domov. Tudi podaljšan dan in slabo vreme nista pokvarila našega druženja. Sedaj že vsi nestrpno pričakujemo povratno srečanje v Pregradi, ki bo v mesecu marcu. Le kaj bodo naši prijatelji pripravili za nas?

Nina Belina, Anja Prešern in Ela Tišma

Vabljeni k ogledu fotografij v fotogaleriji in kratkega filma.